Mijn Visie

Wanneer we worden geboren zijn we goed zoals we zijn. Hoewel er genetisch al dingen vastliggen en je al beschikt over bepaalde karaktereigenschappen en talenten zijn we, zoals ze in de psychologie zeggen, een Tabula Rasa: een onbeschreven blad.

Tijdens het opgroeien krijgen we te maken met leuke, maar ook met minder leuke ervaringen, zoals bijvoorbeeld onbegrip, afwijzing, teleurstelling, verlies of het niet of nauwelijks kunnen voldoen aan hoge eisen. Door deze ervaringen worden er als het ware etiketjes op ons geplakt (bijvoorbeeld afwijzing), en gaan we hierin geloven (ik ben niet goed genoeg). We gaan onszelf hiermee identificeren (etiketjes), maar ook met dat wat we doen, hoe we eruit zien en wat we bezitten. Maar niet met wie we in werkelijkheid zijn.

Verschillende problemen zoals weinig zelfvertrouwen hebben, moeilijk grenzen aan kunnen geven, moeilijk contact kunnen maken met anderen, veel piekeren, somber zijn, onzeker zijn, gepest worden of problemen hebben met eten en gewicht zijn terug te herleiden tot één oorzaak: namelijk een laag zelfbeeld.

Dit lage zelfbeeld ontstaat door de identificatie met de etiketjes en door de identificatie met dat wat we doen, hoe we eruit zien en met dat wat we bezitten. Wanneer we dit allemaal weglaten, wat blijft er dan onveranderd aanwezig?  JIJ!

In mijn begeleiding en ondersteuning gaat het er niet om dat je naar jezelf op zoek gaat, maar dat je jezelf gaat zijn. Het gaat er niet om dat je naar jezelf gaat kijken, maar dat je leert om te kijken vanuit jezelf. Zonder etiketjes, zonder jezelf te identificeren met wat dan ook, puur vanuit jezelf.

Wanneer je beschikt over een positief zelfbeeld en je vertrouwen in jezelf hebt, dan straal je dat uit en reageert je omgeving hier op. Dan ervaar je rust in jezelf en hoef je niet meer op je tenen te lopen en aan de verwachtingen van anderen te voldoen. Dan zorg je goed voor jezelf, zowel op fysiek als op emotioneel gebied en ben je weerbaar. Je zorgt dat je grenzen aangeeft en dat je krijgt wat je verdient omdat je jezelf dat waard vindt. Dan kun je leven vanuit jezelf en op jouw eigen unieke manier!